Heleen Gerretsen

HELEEN GERRETSEN – cornetto, blokfluiten

Heleen Gerretsen studeerde blokfluit aan het Utrechts Conservatorium. Tijdens haar studie werd het blokfluittrio Ratatouille opgericht, waarmee ze optrad in binnen- en buitenland.
Als freelance blokfluitist trad Heleen in binnen- en buitenland op met o.a. het Schönberg Ensemble, het Combattimento Consort, het Nederlands Balletorkest en het Dresdner Kammerchor.

Door haar interesse in de geïmproviseerde muziek uit de 16e eeuw kwam Heleen in aanraking met de cornetto. Getroffen door de klankschoonheid en het bijzondere repertoire voor dit instrument besloot zij het te gaan spelen. Zij volgde hiervoor lessen bij William Dongois te Parijs, Marleen Leicher, Jean Pierre Canihac, en bij Bruce Dickey. Als cornettiste verleende zij haar medewerking aan projecten van In Stil Moderno en Florilegium Musicum.
Bewegen en beweging teweeg brengen, is belangrijk voor Heleen, ook in haar muzikale activiteiten.

Naast haar werk als uitvoerend musicus is Heleen werkzaam als docent blokfluit en trainer groepsdidactiek kunstonderwijs, en geeft zij didactiek- en methodieklessen aan meerdere conservatoria. Lees hier verder daarover.