Vive le Roy!

“VIVE LE ROY!” ~ een kroon en een troon voor Josquin des Prez.

Met dit feestelijke jubileumprogramma viert Ensemble Corona het eigen 20-jarig bestaan èn het Josquin-jaar 2021, ter ere van het 500e sterfjaar (†1521) van de grote meester van de polyfonie Josquin Desprez.

- Te boeken voor 2021-2022.
- Te boeken in bezetting van 4 of 6 musici

vive-le-roy-kroon-uitgesneden-met-vage-rand

In VIVE LE ROY! bouwt ENSEMBLE CORONA een muzikaal portret op van Josquin des Prez (ca. 1455-1521), met zijn eigen werk en dat van voorgangers en tijdgenoten: Binchois, Ockeghem, Isaac, Brumel, Richafort en Tromboncino.
Deze musici hielden elkaar scherp in de gaten; ze gebruikten elkaars materiaal, transformeerden dat, haalden er muzikale ideeën uit. Ze troefden elkaar af in vindingrijke compositietechnieken.
Ook in de ogen van zijn collega’s en tijdgenoten stak Josquin er met kop en schouders bovenuit, hij spande de kroon: hij slaagde erin technische genialiteit te verenigen met expressiviteit en weergaloze schoonheid. Tot in de verre uithoeken van Europa was Josquin bekend en gewild, zijn internationale roem en welhaast mythische status is tot op de dag van vandaag gebleven. Ook in de 21ste eeuw weet “de meester van de noten” harten te raken en veroveren.

Programma met 15e- en 16e eeuwse muziek. Wereldlijk en religieus repertoire, kleine en grote bezetting, instrumentaal en vocaal wisselen elkaar af.
In de vroege 16e eeuw krijgt de ontwikkeling van de muziekinstrumenten een forse injectie – dat geeft ons de kans om in dit programma zowel ‚vroegere’ als ‚latere’ instrumenten te gebruiken. Dat geeft een grote rijkdom aan klankkleuren, waarmee Ensemble Corona dit muzikaal portret schildert.

Musici:
Valeria Mignaco – sopraan
Heleen Gerretsen – blokfluit, cornetto, tekst
Margo Fontijne – vedel, Renaissancegamba
Elly van Munster – plectrumluit, Renaissanceluit

Aan te vullen met onze vrienden:
Jon Etxabe Arzuaga – tenor
Matthijs van der Moolen – Renaissancetrombone

 

Verder in ons actuele Programma-aanbod:

Sancta Susanna
Vive le Roy!
Louter Lievelingen

In overleg nog te boeken:

Kerst met Ensemble Corona
Corona en de Zwarte Dood

 

Naar ARCHIEF PROGRAMMA-AANBOD

VIDEO

AUDIO

CONTACT

STARTPAGINA en ALLE BERICHTEN