Sancta Susanna

SANCTA SUSANNA ~ het hele verhaal.
~ een hedendaagse ensalada over de mooie SUSANNA die te baden ging, want het was heet …
~ een muzikale vertelling met nieuw gecomponeerd werk van Hugo Bouma en gedichten van Iduna Paalman naast teksten uit de Delftse Bijbel (1477) en repertoire uit Middeleeuwen en Renaissance.

eflyersusanna-p1In de boomgaard bij haar huis neemt SUSANNA een bad, want het is heet. Zij weet niet dat twee oude mannen haar bespieden en – in begeerte ontstoken – een plan smeden. Dit tafereel is vaak in beeldende kunst en muziek uitgebeeld. Het vervolg – een roerige rechtszaak, de rol van een kind dat opstaat en zich uitspreekt, de veroordeling van de oude mannen – blijft meestal onbesproken.

SANCTA SUSANNA vertelt het hele verhaal in twaalf episodes, opgebouwd uit muziekstukken uit Middeleeuwen en Renaissance, aaneengesmeed door een nieuwe compositie van Hugo Bouma.
De Middelnederlandse tekst uit 1477 is het ‘libretto’. Vijf nieuwe gedichten van Iduna Paalman, geschreven in opdracht voor SANCTA SUSANNA, vormen een eigentijdse bespiegeling op het oude verhaal.

Een ENSALADA?
Een ensalada (Spaans voor salade) is een aan elkaar gecomponeerde mix van volksliedjes en religieuze liederen, van oude en nieuwe muziek, van simpele en verfijnde composities, die in één doorlopend geheel het ademloos luisterend publiek blijft verrassen. Voor elk wat wils – in de beste zin van het woord.

Het bijbelverhaal over SUSANNA die bij het baden begluurd wordt, is door 16de-eeuwse componisten al weergaloos op muziek gezet. Ook voor Rembrandt en veel andere kunstenaars vormde zij een dankbaar onderwerp.
De afloop van het verhaal, waarin de vals beschuldigde SUSANNA standvastig bij de waarheid blijft, is echter onderbelicht – terwijl die prachtig, aangrijpend én actueel is.

Daarom gaven wij de jonge veelzijdige componist/arrangeur Hugo Bouma de opdracht om een moderne ensalada te maken met het complete verhaal over SUSANNA. Als ‘doorlopende’ tekst gebruikt hij het verhaal van SUSANNA uit de (Middelnederlandse) Delftse Bijbel ven 1477.
Lees hier wat hij zelf schrijft over zijn stuk.
De jonge dichteres Iduna Paalman heeft een korte cyclus van vijf gedichten voor SANCTA SUSANNA geschreven, die deel gaan uitmaken van de voorstelling.

Susanna Berlin

Wie gaan er meedoen?
- Ensemble Corona, met:
Valeria Mignaco (sopraan)
Heleen Gerretsen (blokfluit, cornetto en teksten)
Elly van Munster (tokkelinstrumenten)
Margo Fontijne (vedel en gamba)
- Vocaal Ensemble Larynx o.l.v. Martine des Tombe
- Bandoneonist Matías Pedrana
- Componist/arrangeur Hugo Bouma
- Schrijfster Iduna Paalman

Zangers van Vocaal Ensemble Larynx:
Aukje Vergeest en Mascha Punt – sopranen
Immie van Kalken en Margriet Rienks – alten
Jan Fekke Ybema en Bart Schmitz – tenoren
Paul Dros en Gijs Klunder – bassen

Speellijst:
Zie AGENDA
Door de maatregelen rond COVID-19 is deze productie helaas meermaals uitgesteld. (Oorspronkelijke première was gepland op 14 juni 2020, Hermitage Amsterdam …) – maar uitstel is geen afstel!
Inmiddels ligt weer vast:
- 29 oktober 2022 Almere Goede Rede
- 30 oktober 2022 Abcoude Dorpskerk
En met meerdere van de oorspronkelijke locaties zijn we nog/weer in gesprek.
U kunt daar ook nog bij! Te boeken in 2022-2023.

Met de mooie foto’s van Wout Nooitgedagt kijken we even terug naar Kom vast gluren van 18 en 19 december (naamdag van Susanna van Babylon) 2019: onze twee sneak-preview-concertjes in een volgepakte Kloosterkerk in Den Haag en in een mooi gevuld literair café Belcampo.
Reacties uit het publiek: „Corona in topvorm!”, „Pràchtig!”, „Smaakt naar meer”, „.. na de muziek van Hugo hoor je Lassus echt met schone oren, een heerlijke ervaring”, „wat een goed koor!”, „prachtig, de samenklank van jullie instrumenten met de bandoneón”, „… zo mooi geschreven, al die lijntjes, en wat een suspense…”

Voor de productie Sancta Susanna ontvangen wij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds (m.n. van ‘deelfonds op naam’ Anna H. Toonenfonds.)
Tevens ontvangen wij een bijdrage van het VSB-fonds.
De nieuwe compositie door Hugo Bouma wordt gefinancierd door het Fonds Podiumkunsten.
De literaire opdracht aan Iduna Paalman wordt gefinancierd door het Therèse Cornips Stipendium.

PBCF AHTFonds

Logo FPK S

therese-cornips

logo-mac-jpg-web-vsbfonds-pay-off-web

 

 

 

 

 

 

 

Verder in ons actuele Programma-aanbod:

Sancta Susanna
Vive le Roy!
Louter Lievelingen

In overleg nog te boeken:

Kerst met Ensemble Corona
Corona en de Zwarte Dood

 

Naar ARCHIEF PROGRAMMA-AANBOD

VIDEO

AUDIO

CONTACT

STARTPAGINA en ALLE BERICHTEN