Sancta Susanna

PREMIÈREDATUM BEKEND: ZONDAG 14 JUNI 2020, HERMITAGE AMSTERDAM (CONCERTZAAL)

Sancta Susanna
~ een hedendaagse ensalada over de mooie Susanna die te baden ging, want het was heet …

Susanna BerlinEen ENSALADA?! Kun je dat eten?
IJzersterk is het concept dat Corona en Larynx het hedendaagse publiek willen voorschotelen. Een ensalada (Spaans voor salade) is een aan elkaar gecomponeerde mix van volksliedjes en religieuze liederen, van oude en nieuwe muziek, van simpele en verfijnde composities, die in één doorlopend geheel het ademloos luisterend publiek blijft verrassen. Voor elk wat wils – in de beste zin van het woord.
Het bijbelverhaal over SUSANNA die bij het baden begluurd wordt, is door 16de-eeuwse componisten al weergaloos op muziek gezet. Ook voor Rembrandt en veel andere kunstenaars vormde zij een dankbaar onderwerp.
De afloop van het verhaal, waarin de vals beschuldigde Susanna standvastig bij de waarheid blijft, is echter onderbelicht – terwijl die prachtig, aangrijpend én actueel is.
Daarom geven wij de jonge veelzijdige componist/arrangeur Hugo Bouma de opdracht om een moderne ensalada te maken met het complete verhaal over Susanna. Als ‘doorlopende’ tekst gebruikt hij het verhaal van Susanna uit de (Middelnederlandse) Delftse Bijbel ven 1477.
De jonge dichteres Iduna Paalman heeft positief gereageerd op onze vraag of zij de “literaire opdracht” (zie Projectplan) wil vervullen. Zij zal een korte cyclus van drie gedichten voor Sancta Susanna schrijven.

Met de mooie foto’s van Wout Nooitgedagt kijken we even terug naar Kom vast gluren van 18 en 19 december (naamdag van Susanna van Babylon) 2019: onze twee sneak-preview-concertjes in een volgepakte Kloosterkerk in Den Haag en in een mooi gevuld literair café Belcampo.
Reacties uit het publiek: „Corona in topvorm!”, „Pràchtig!”, „Smaakt naar meer”, „.. na de muziek van Hugo hoor je Lassus echt met schone oren, een heerlijke ervaring”, „wat een goed koor!”, „prachtig, de samenklank van jullie instrumenten met de bandoneón”, „… zo mooi geschreven, al die lijntjes, en wat een suspense…”

Speellijst:
Zie AGENDA

Wie gaan er meedoen?
- Ensemble Corona, met:
Valeria Mignaco (sopraan)
Heleen Gerretsen (blokfluit, cornetto en teksten)
Elly van Munster (tokkelinstrumenten)
Margo Fontijne (vedel en gamba)
- Vocaal Ensemble Larynx o.l.v. Martine des Tombe
- Bandoneonist Matías Pedrana
- Componist/arrangeur Hugo Bouma
- Schrijfster Iduna Paalman

De productie Sancta Susanna wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds, mede door het ‘deelfonds op naam’ Anna H. Toonenfonds.

De nieuwe compositie door Hugo Bouma wordt mogelijk door een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten.

De literaire opdracht aan Iduna Paalman wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van Therèse Cornips Stipendium.

PBCF AHTFonds

Logo FPK S

therese-cornips

 

 

 

 

 

Verder in ons actuele Programma-aanbod:

Sancta Susanna
Louter Lievelingen
Kerst met Ensemble Corona

Eerder ontwikkelde programma’s, ook nog te boeken:

Leonardo’s Lira
De heerelycke keyser Carel den V
Aus tieffer Noth
Gentils amoureux
Gentils Amoureux met exclusief culinair intermezzo door Christianne Muusers

 

Naar ARCHIEF PROGRAMMA-AANBOD

VIDEO

AUDIO

CONTACT

STARTPAGINA en ALLE BERICHTEN