Leonardo’s Lira

Leonardo’s Lira
~ ons programma voor het Leonardo-jaar 2019

Leonardo muzikale rebusLEONARDO da Vinci was ook musicus, wist u dat?!
“Leonardo werd naar de hertog van Milaan geleid, die zeer gesteld was op de klank van de lira. En Leonardo had het instrument bij zich, dat hij met eigen handen had gemaakt. Hij overtrof alle musici die daar bij elkaar waren.” (Giorgio Vasari 1550, Le vite.)

LEONARDO: dè uomo universale: kunst en wetenschap, filosofie, poëzie, krijgskunst, architectuur, hij beoefent het allemaal. Hij noemt aan Ludovico Sforza 10 redenen om hem op te nemen aan zijn hof te Milaan: 10 militaire uitvindingen. Maar als het vrede is kan hij ook mooie dingen maken, besluit hij.

Leonardo als OrpheusLEONARDO-JAAR 2019: aanleiding voor Ensemble Corona om Leonardo’s band met muziek te onderzoeken, en dat levert verrassende vondsten op.
Leonardo’s Lira voert het publiek mee naar Leonardo’s muzikale leven, aan de hand van beschrijvingen van anderen en teksten van hemzelf. De muziek komt van musici die Leonardo zelf ontmoet kan hebben aan de hoven van Florence en Milaan; maar niet van Leonardo-zelf: die was juist beroemd om zijn improvisatiekunst – improvisaties die niet zijn opgeschreven… Zò beroemd, dat tijdgenoot arcantonio Raimondi in 1505 voor zijn Orpheus wellicht een portret maakte van de lira-spelende Leonardo? Wie het weet mag het zeggen!

 

Valeria Mignaco – sopraan
Heleen Gerretsen – blokfluiten, cornetto en teksten
Margo Fontijne – renaissance-viola da gamba en vedel
mmv Elly van Munster – renaissanceluit en plectrumluit

 

 

Verder in ons actuele Programma-aanbod:

Sancta Susanna
Leonardo’s Lira
Kerst met Ensemble Corona
De heerelycke keyser Carel den V
Aus tieffer Noth

Eerder ontwikkelde programma’s, ook nog te boeken:

Gentils amoureux
Gentils Amoureux met exclusief culinair intermezzo door Christianne Muusers

 

Naar ARCHIEF PROGRAMMA-AANBOD

VIDEO

AUDIO

CONTACT

STARTPAGINA en ALLE BERICHTEN