¡VENGA AVENTURERO! verdere toelichting

venga_aventurero_mini¡VENGA AVENTURERO!
is een avontuurlijk programma met voornamelijk oude muziek uit de Iberische regio, door vocaal ensemble Larynx en Ensemble Corona m.m.v. Alfonso Marín. Oud ontmoet nieuw in ¡Venga Aventurero! waarbij het publiek zelf ook op reis mag gaan en soms letterlijk tussen de musici door beweegt. Te beluisteren zijn cantigas, villancicos, ensaladas en hedendaagse muziek in afwisselende vocale en instrumentale bezetting.

De muziek wordt omlijst door fragmenten uit brieven, dagboeken, traktaten en andere teksten over mens, muziek of maatschappij. Ze geven een levendig beeld van de context waarin de muziek tot stand kwam of van de levens, gedachten en gevoelens van mensen in een andere tijd.

Het programma bevat repertoire uit de Cantigas de Santa Maria van Alfonso el Sabio, romantische Villancicos uit het Cancionero Musical de Turín, en de Ensalada ‘La Justa’ (‘het Toernooi’) van Mateu Fletxa, waarin in een prikkelend gevarieerde muzikale stijl de strijd tussen goed en kwaad in riddersferen wordt aangegaan. Daarnaast zingt sopraan Valeria Mignaco onder meer ¿Con qué la lavaré? van Juan Vásquez met luitbegeleiding, en zijn er instrumentale composities van Diego Ortiz en Antonio de Cabezón.

Verder is er sacraal werk van grote Spaanse toondichters, wier composities na eeuwen nog niets aan schoonheid hebben ingeboet, zoals twee versies van een dubbelkorig Ave Maria: een van de hand van Tomás Luís de Victoria en een van zijn tijdgenoot Alonso Lobo. Thematisch sluit het hedendaagse, contemplatieve, Magnificat van Arvo Pärt daar naadloos bij aan. Van Pärt is ook I am the true vine te beluisteren, dat twee keer wordt uitgevoerd: een keer door het koor en een keer door koor met instrumentale improvisaties in een ruimtelijke opstelling. Het publiek mag zich in die laatste versie verplaatsen en kan op die manier zo dicht bij de muziek komen als het zelf wil.

terug naar hoofdpagina ¡Venga aventurero!

 

In ons actuele Programma-aanbod:

Sancta Susanna
Leonardo’s Lira
Kerst met Ensemble Corona
De heerelycke keyser Carel den V
Aus tieffer Noth

Eerder ontwikkelde programma’s, ook nog te boeken:

Gentils amoureux
Gentils Amoureux met exclusief culinair intermezzo door Christianne Muusers

 

Naar ARCHIEF PROGRAMMA-AANBOD

VIDEO

AUDIO

CONTACT

STARTPAGINA en ALLE BERICHTEN