“SICUT LILIUM INTER SPINAS” – Toelichting

Sicut Lilium inter spinas“SICUT LILIUM INTER SPINAS”

Als een lelie tussen de doornen
Programma ter ere van het JEROEN BOSCH-jaar 2016
Oude-muziekkoor Capella Ducis o.l.v. Frans van de Loo samen met Ensemble Corona. M.m.v. luitiste Elly van Munster.
Hierin hoort u naast het koorrepertoire een aantal stukken in kleine bezetting uit ons eigen Bosch-programma Wat beduydt u soo verschrikt ghesicht?

Locatie op 2 april 2016:
Grote zaal van het Zwanenbroedershuis
Hinthamerstraat in ‘s Hertogenbosch

Locatie op 8 oktober 2016 (repriseconcert):
Lambertuskerk te Vught, Helvoirtseweg 5, aanvang 20:00 u
Toegang € 12,50, t/m 16 jaar gratis

Capella Ducis en Ensemble Corona brengen de tijd van Jeroen Bosch muzikaal tot leven met een gezamenlijk concert op een historische locatie: het Zwanenbroedershuis aan de Hinthamerstraat te ’s-Hertogenbosch, thuisbasis van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Dit religieus maatschappelijk genootschap (de Zwanenbroeders) had beroemde musici in dienst. Bosch werd in 1487 lid en maakte zo kennis met de muziek van de belangrijkste componisten van zijn tijd. De beroemde koorboeken van het genootschap staan er vol van. U hoort diverse composities uit de koorboeken -van o.a. Mouton en Richafort- en uiteraard het speciaal voor de Broederschap gecomponeerde motet Ego flos campi van Clemens non Papa met daarin de tekst van het motto van de Broederschap: Sicut lilium inter spinas.

Logo van CampenLogo PelsLogo LeeuwLogo Gerwenlogo Franse lelielogo FranciscusLogo BisschopLogo alias van Eijck

 

 

In ‘s-Hertogenbosch klonk natuurlijk ook wereldlijke muziek en die bleef in het Zwanenbroedershuis niet buiten de deur. Tijdens de vele Broederschapsmaaltijden, waarbij Jeroen Bosch als ‘gezworen’ broeder ongetwijfeld vaak aanwezig was, werd gezongen en gespeeld. Of hij een groot muziekliefhebber was is niet bekend. Als schilder die met veel gevoel voor symboliek en allegorie de deugden en ondeugden van de mens verbeeldde zal de inhoud van de liederen hem vast niet ontgaan zijn.
Wij trakteren u op melancholieke liefdesliederen maar ook op vrolijke en dubbelzinnige liedjes van o.a. Pipelare, Compère en De la Rue, en werk van Italiaanse tijdgenoten – door sommige onderzoekers is namelijk gesuggereerd dat Bosch enige tijd in Italië geweest zou zijn. Door het programma heen weven we tekstfragmenten uit brieven en traktaten, waardoor alles bij elkaar een levendig beeld ontstaat van de context waarin de muziek tot stand kwam.

johannes-op-patmos

De afbeelding van Maria die ‘beeldmerk’ van dit programma is geworden, is een detail van Johannes op Patmos, een schilderij dat Jeroen Bosch maakte in opdracht van de Broederschap.
Hier ook het gehele schilderij. Normaal hangt het in de Gemäldegalerie in Berlijn. De grote Jeroen Bosch-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum waar het tijdelijk te zien was, is helaas voorbij.

De voorstelling op 2 april 2016 werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:
- het VSBfonds
- Hermes kunst & cultuur fonds
- de gemeente ‘s-Hertogenbosch
- de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap

1-kleurversie-logo_pay-off vsblogo hermeslogoLarge gemeenteLogo Zwanenbroeders (2)

 

Terug naar AGENDA

RESERVEREN EN VOORVERKOOP

CONTACT

STARTPAGINA en ALLE BERICHTEN