Als Ich Can

AlsIchCan

De wegen van Van Eyck

Voor Ensemble Corona was de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam aanleiding om eens beter naar Van Eyck’s wegen te kijken en hem muzikaal te volgen langs zijn standplaatsen en op zijn reizen. De waardering die Jan van Eyck (ca. 1390-1441) geniet bij de Bourgondische hertogen verschaft hem een plaats aan tafel naast Philips de Goede en geeft hem toegang tot diens intiemste vertrekken, daar hij staat geregistreerd als valet de chambre (kamerheer). In die positie heeft hij ongetwijfeld met de musici verkeerd die aan datzelfde hof verbonden waren. Van Eyck bezat ook een politiek talent, want als diplomaat en raadsheer werd hij naar Portugal, Spanje en Italië gestuurd. Zijn motto – ‘als ich can’ – lijkt een dienstbaar initiatief uit te drukken, een bescheiden wil om iets voor elkaar te krijgen: zet mij in, en mijn kunnen openbaart zich. Op het Binnenhof in Den Haag zullen ze daar ook zeer blij mee zijn geweest, toen Van Eyck daar in het begin van de 15e eeuw Jan van Beijeren diende.

Met dit kleurrijke programma zit Ensemble Corona weer midden tussen vorsten, heersers en andere kroondragers. De kern van het programma bestaat uit wereldlijke werken uit de Bourgondische school, die op dat moment toonaangevend was voor de rest van Europa: rondeaus en ballades op teksten van grote dichters in gepolijste polyfone zettingen. In combinatie met dansen en andere instrumentale muziek maakt Ensemble Corona hier een mooi weefwerk mee.

Muziek van o.a. Grenon, Binchois en Fontaine en anonieme componisten (o.a. uit het Canonici manuscript) en teksten van Christine de Pisan en Dirc Potter.

Museum Boijmans van Beuningen schreef over de concerten die we daar gaven: “Jullie bedankt voor de prachtige optredens. Wij, en het publiek, waren zeer onder de indruk.”

U hoort Ensemble Corona in een instrumentaal programma, met (laat-)middeleeuws instrumentarium: blokfluit en cornetto muto, plectrumluit en vedel.

LaPLusBelle

Ons actuele Programma-aanbod:

De heerelycke keyser Carel den V
Gentils amoureux
Gentils Amoureux met exclusief culinair intermezzo door Christianne Muusers
Aventurero Noble
Wat beduydt u soo verschrikt ghesicht?

Verdere reeds ontwikkelde programma’s, ook nog te boeken:

Als ich can
The French Connection
Aus tieffer Noth
Van Bron tot Branding
Kustlijnen en Contrapunt

Naar ARCHIEF PROGRAMMA-AANBOD

 

VIDEO

AUDIO

CONTACT

STARTPAGINA en ALLE BERICHTEN